Principper for styring af luftmængde
Hvad betyder CAV, VAV, DCV og aDCV
I mange bygningstyper bliver lokalerne anvendt i forskelligt omfang i løbet af dagen. På skolen står lærerværelset næsten tomt, når der er undervisning, mens der er stor belastning midt på dagen. Omvendt er det med klasselokalerne, hvor belastningen er høj, når der er undervisning, og lav når eleverne har pause eller er ude i et faglokale.
I kontorbygningen er en del af personalet ofte enten til møder, på kursus, har fri eller er syge. Der kan f.eks. være mødelokaler, der ikke benyttes helt tiden, så behovet for ventilation kan variere meget.
Erfaringer og undersøgelser af skoler og kontorer viser, at den gennemsnitlige luftmængde der er behov for, normalt kun er omkring 50-60% af den dimensionerede luftmængde.
I driftstiden benyttes lokalerne kun i ca. 60% af tiden og i de perioder, hvor de benyttes, er der kun 75% belastning.
Det bekræfter med al tydelighed behovet for styring af ventilationen for at undgå unødigt energispild.
Styringsprincipper
Behovsstyring er vejen til besparelser på energiforbruget til ventilationsanlægget.
Ved at reducere luftmængden, når der ikke er personer til stede i bygningen/lokalerne eller ved at tilpasse luftmængden til belastningen, spares energi til opvarmning af udeluft samtidig med, at el-forbruget til drift af ventilatorerne reduceres.
Der arbejdes med fire forskellige styringsprincipper, der kan bruges hver for sig eller i kombination i et ventilationssystem:
Bemærk: Pt. kan VEX4000 og VEX5000 styres ved aDCV
Sammenligning af styringsprincipper
Nedenstående graf viser energiforbruget for hver enkel styringsprincip
